Böngéssz hivatalos weboldalunkon, és érezd jól magad! :)Facebook-on Több Taralmat Találtok!

2020. augusztus 19. 20:32 - Metal TV Hungary

Within Destruction – Yokai (2020) kritika

maxresdefault.jpg


Az idén első kerek évtizedüket ünneplő Within Destruction nagy port kavart az év első felében. A ’true slam’ műfaj egyik underground zászlóvivőjének tartott szlovén formáció a nagy sikernek örvendő,
2018-ban napvilágot látott Deathwish után idén, február 20-án megtörte a csendet egy igencsak megosztó nótával. A tétel címe Hate me és ez volt a beharangozója az augusztus 12-én megjelent új, műfajilag vegyes, japán tematikájú albumuknak. No de mitől megosztó?
Műfaji vegyesség alatt azt értjük, hogy a deathcore/slam alapmotívumai mellé betársultak az elektronikus, modern rap és trap irányzatok műfaji sajátosságai, ezzel megalkotva egy igencsak különleges hibridet.
Cseppet sem tudom hibáztatni a háborgókat, hiszen ha valamit megszoktunk és megszerettünk nehéz befogadni valamit, ami ennyire szélsőséges, mint ez az album.
A Yōkai-nak keresztelt korong nem ismer kegyelmet. Az előbb említett Hate me egyértelműen az album himnusza, nem véletlenül jelent meg ez elsőként egy egyébként rettentően szatirikus klippel.
Bemutatkozik a ’sad boi kroo’, elnézést, akarom mondani a #sadboikroo, amely magába foglalja a zenekar közönségét is, ezzel új arculatot adva a zenekar és rajongótábora identitásának. Az egyszerű szöveg sokak számára lehet befogadható, a kántálható, középsőujj-lengető refrén érezhetően nagy koncertkedvenc lesz. Eleinte nagyon szkeptikus voltam az új irányukkal kapcsolatban, de ahogy jöttek ki sorra az újabb és újabb dalocskák, egyre inkább éreztem, hogy ebből bizony valami nagyon érdekes és újító fog születni. Premiernapon, sok hónapnyi tűkön ülés után végig is pörgettem és bátran jelenthetem, hogy nem csalódtam. Sőt.
withindestruction_e60f5ff990e1685aef888b34b35bd7d0.jpg
Beszéljünk először a hangzásról, ami kiváló. Az elektronikus betétek és az elő zene közötti egészséges hangzásbeli eltérés pompás kontrasztot ad az album egészének, ezzel roppant izgalmassá és kiszámíthatatlanná téve az élményt a hallgató számára. A zenészek lehengerlő munkát végeztek. Luka Vezzosi dobos elképesztő technikával és precizitással hozza az izgalmasabbnál izgalmasabb témákat, Francesco Filigoi riffjei ridegek és gyilkosak, Rupnik úr rusztikus hörgései pedig szívmelengetően gyomorforgatóak és gusztustalanok. A 13 számos dalcsokor íve  nagyon szépen építkezik. Jól esően lett összerakva a sorrend, érezhető a tudatosság. Számomra az egyik legnagyobb meglepetés az album mértani középpontját képző Alone, melyben felcsendülnek metalcore-ihletésű, tisztább énekekkel tarkított érzelmes zenei megoldások is, lecsengése indokolttá teszi a korábban említett, sejtelmesen kezdődő album-himnuszt. Számos vendégszerepléssel is szórakoztatja a nagyérdeműt a szlovén csapat, egyik személyes kedvencemben, a Harakiri című tételben hallhatjuk Bill Saber amerikai rappert is. 
91a_qq9t3gl_ss500.jpg

Előadása váratlanul, mégis koherensen kúszik be az album egyik legkegyetlenebb számába.

 

 

 

 

Az inkább hip-hopposabb beállítottságú B4NGB4NGkét japán származású rappert is tartalmaz, mindkettejüket a szám végén, amely tökéletes átvezetést biztosít az albumot záró instrumentális számpárosnak, melyben Jason Richardson gitárjátékán is ámuldozhatunk. A sok mondernség ellenére azt gondolom, hogy a korábbi Within Destruction irányt kedvelő rajongók is találhatnak maguknak ezt-azt. A Kings of Darkness egyértelműen felidézi az első albumuk melodic death metálos világát, illetve vokálisan felhangzanak a Void/Deathwish-szerű ismertetőjelek is. Breakdownokban sincs hiány, ember legyen a talpán, aki túléli a No Mercy végét. Kiváló albumot adtak ki a srácok, nem tudok rosszat mondani. A sok háborgás ellenére jó látni, hogy többnyire pozitív a fogadtatás. A Yokai egy tudatosan összerakott hanganyag, rengeteg meglepetéssel és izgalommal. Így kell hangzania egy innovatív és előremutató modern metálzenei albumnak.

Értékelésem: 10/10

Írta: Makovecz Dániel

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://metaltvhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4316169926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Böngéssz hivatalos weboldalunkon, és érezd jól magad! :)Facebook-on Több Taralmat Találtok!
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/metaltvhungary/