Böngéssz hivatalos weboldalunkon, és érezd jól magad! :)Facebook-on Több Taralmat Találtok!

2020. szeptember 22. 22:15 - Metal TV Hungary

Finntroll 7 év után új album | Vredesvävd album Kritika

finntroll-33.jpgAz új Finntroll kapcsán megfogalmazódott bennem valami.
A koncepció-zenekaroknak azzal a hátránnyal kell szembenézniük, hogy amit csinálnak, annak bizony határai vannak.Magyarul: ezeken a kereteken belül nem lehet a végtelenségig újat felmutatni.
 Akkor gondoljuk végig, hogy mi is a Finntroll-recept?
 Mocskos hangzás, direkt gagyi szintihangzások, bulizós, dallamos, ugrálós témák és black metál váltakozása, szövegekben trollok és finn mítoszok. Igen, ez bizony így elég specifikus, viszonylag hamar ki lehet maxolni a felsoroltak általi lehetőségeket. A megfáradtságot és az inspirációhiányt sajnos meg lehetett érezni a 2013-ban megjelent Blodsvept című albumukon, így érthető és indokolt is volt, hogy hosszabb szünetet tartsanak annak reményében, hogy az idő visszahozza azt.
10131finn024_o.jpg
 El is telt 7 hosszú év és a csend megtört, itt az új Finntroll, a Vredesvävd.
 Az előzetesen megjelent Ormfolk című tétel hallatán felcsillant a szemem; hamisítatlan Finntroll hömpölygött hallójárataimba, végig fülig ért a szám, beütött a nosztalgia. Jól esett hallgatni, minden meg volt benne, ami jellemző zenéjükre. Az album egy jellegzetesen epikus, heroikus, felspanolós intró után kegyetlenül belecsap a lovak közé, kegyelmet nem ismerve rögtön egy blast beattel. Remek albumnyitó dal, ezt jól betalálták a trollok. Utána rögtön az előbb említett Ormfolk, mely kellemesen átvezetődik egy kissé melankolikus nótába, ez a Grenars väg. Ezt követi a másik album-előzetes dal, a Forsen, melyhez készült egy gyönyörű animált klip is.

 Kellemesen pörgeti egymás után a számokat az album, jól megírtak a számok.
 Elődjéhez képest sokkal dallamosabb, érezhetően visszatértek a Jaktens tid/Nattfödd időszakba, aminek sokan örülhetnek. A hangzás abszolút az, amit megszoktunk tőlük, szerintem a gitárok időnként túlságosan hátra vannak keverve. Nem mindig sikerült kihallanom a riffeket. Most kicsit visszakanyarodnék ahhoz, amiről az elején írtam.
 Az új Finntroll album jó, de nincs benne semmi új. Olyan, mintha mindegyik számot hallottam volna már.
Ettől függetlenül szórakoztató hallgatnivaló, de mint írtam, érezhető, hogy a lehetőségeik korlátoltak.
 Szerencséjükre masszív rajongótáboruk van, akik nem is igénylik az újat, így nem is kell a zenekarnak megerőltetnie magát, csak hozni a szokásosat, ami ezúttal is sikerült.

Írta: Makovecz Dániel

 

 

Értékelésem: 10/7.5

FINNTROLL - Vredesvävd

01. Väktaren (The Guardian)
02. Att Döda Med En Sten (To Kill with a Stone)
03. Ormfolk (Snake People / Folk)
04. Gränars Väg (Spruce's Road)
05. Forsen (The Stream)
06. Vid Häxans Härd (At the Witch's Curing)
07. Myren (The Mire)
08. Stjärnornas Mjöd (The Stars Mead)
09. Mask (Worm)
10. Ylarenn (The Howler)

ftf.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://metaltvhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr516210818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Böngéssz hivatalos weboldalunkon, és érezd jól magad! :)Facebook-on Több Taralmat Találtok!
süti beállítások módosítása
https://www.facebook.com/metaltvhungary/